вівторок, 16 вересня 2014 р.

День пам'яті Георгія Гонгадзе

Георгія Руслановича Гонгадзе ми знаємо як українського опозиційного журналіста, відомого своїми критичними анти-владними виступами.

Георгій Русланович був першим засновником та головним редактором інтернет-газети «Українська правда».
Як повідомляв сам Георгій, наприкінці червня 2000 року за ним було влаштовано зовнішнє спостереження. Зокрема, невідомі особи супроводжували журналіста на автомобілі «Жигулі». Цей автомобіль вранці очікував Георгія поблизу його будинку, а ввечері — біля роботи. Стеження Георгій помітив сам.
 
16 вересня 2000 року близько 22:30 Георгій Гонгадзе пішов з роботи, але вдома так і не з'явився. Зникнення Георгія Гонгадзе викликало велике занепокоєння не лише у його родичів і друзів, а й серед політиків і журналістів.
 
2 листопада в лісі біля Таращі було знайдено його тіло. Дружина і друзі впізнали у ньому Георгія.
 
Вбивство Гонгадзе викликало широкий резонанс в Україні та за її межами, особливо після «касетного скандалу», та вважається однією з найгучніших кримінальних справ сучасної України. За найпоширенішою версією, до захоплення та вбивства журналіста причетні високопосадовці, наближені безпосередньо до Леоніда Кучми, який нібито особисто віддавав накази щодо викрадення Гонгадзе.

Немає коментарів:

Дописати коментар