вівторок, 23 грудня 2014 р.

Студенти житимуть по-новому?

Юлія Гора
З листопада 2013 року наша країна переживає жахливі часи. Спочатку був Майдан з прагненням людей жити в розвиненій європейській державі, а далі побиття студентів. Як наслідок – єднання людей в одну рушійну силу, метою якої було знищення режиму. Потім Небесна сотня – герої України, які поклали своє життя за наше майбутнє. Далі був Крим, АТО, хоча кого я обманюю – це не АТО, а війна! В той час поки ми не маємо жодної хвилинки душевного спокою, не має ніякої впевненості в завтрашньому дні, наша "нова-стара" влада забирає останні можливості існувати. Можна затягти паски, жити в рамках жорсткої економії сьогодні, завтра, післязавтра, але це в тому випадку, якщо будеш знати, що скоро стане легше, ми будемо захищені і, найголовніше, – потрібні нашій державі. Та все, що коїться нині, люди при владі, реформи, які нам презентують, – це знищення, а не шлях до процвітання.

Довго можна перераховувати ідеї представників Кабінету міністрів – пенсійний вік, податки, дорожчання енергоресурсів, медицина, освіта тощо. Саме реформи в освіті сильно вразили мене. Як людина, що в працює в освітній царини, я не можу спокійно дивитись на те, що нам пропонують. Структура освіти, старша школа, ЗНО і багато інших питань, серед яких таке болюче, як стипендії. Сьогодні, 22 грудня, на своїй сторінці у фейсбуці міністр освіти Сергій Квіт написав: уряд не скасовуватиме виплату стипендії, а міністерство відкрите для діалогу. Також урядовець зазначив, що держава повинна надавати підтримку студентам ВНЗ та учням ПТНЗ. Водночас процедура надання такої підтримки має бути ретельно продуманою та максимально прозорою. Це звичайно ж надихає, але виникає питання, як могла взагалі з'явитись думка, що стипендії необхідно скасовувати. Держава без цього не виживе? Чи не хибною була б ця економія?

Студентами діти стають після 9 класу, вони йдуть отримувати спеціальності в навчальних закладах, які готують молодших спеціалістів. Діти стають більш дорослішими, починають отримувати стипендію, а власні гроші не всіх балують, для багатьох – це допомога сімейному бюджету. Багато підлітків йде навчатись після 9 класу, бо розуміють, що ЗНО – непосильна сходинка, а зараз без сертифікату ЗНО варіантів з навчанням у вищому навчальному закладі не має.

Пам'ятаю багатьох школярів, які були присутні на наших приморських майданах, вже тоді вони розповідали, яку слід будувати державу. Для них словосполучення "Єдина країна" – це не пусті слова. Хочеться нагадати нашим можновладцям, що всі революції починали студенти. У жодному разі не треба про це забувати, а найголовніше, не забувайте про те, хто вас, шановна владо, у ваші крісла посадив.

Юлія Гора, голова Приморської районної організації ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар