пʼятницю, 19 грудня 2014 р.

Маївський Дмитро

Маївський Дмитро — член бюро Проводу ОУН, головний редактор органу ОУН «Ідея і чин», генерал-політвиховник УПА.

Став членом ОУН у 1933. В 1934 засуджений на 10 років. Учасник Другого Великого збору ОУН у м. Краків. Напередодні Другої світової війни 1939-45 очолював повітовий провід ОУН Жовківщини, пізніше — обласний провідник ОУН на Холмщині (1939–1940).

У березні 1940 року важко поранений на Жовківщині. На початку радянсько-німецької війни 1941-45 був призначений референтом Крайового Проводу ОУН на ЗУЗ, основним завданням якого була координація дій Похідних груп ОУН. Учасник похідних груп і в 1941-42 — заступник Крайового Провідника ОУН/ОУНСД у Києві, 20 листопада 1942 потрапив в засідку гестапо у Львові. Тоді то член Проводу Д.Маївський, побачивши облаву, пострілом у голову вбив штурмбанфюрера СС Шарффа і поранив службовця Кріпо, а сам, незважаючи на одержані дві кулі, втік через вікно.

Був одним з ініціаторів створення Антибільшовицького Блоку Народів та Української Головної Визвольної Ради (УГВР), і за їх дорученням, в грудні 1945 року разом з генералом Д. Грицаєм був направлений на зустріч з С. Бандерою, Я. Стецьком та іншими членами Бюро Проводу, які перебували за кордоном, для узгодження дій руху Опору.

При переході чесько-німецького кордону потрапив у засідку чеської поліції. Під час короткої сутички Дмитро Маївський застрелився, а Дмитро Грицай був схоплений і через деякий час страчений у Празькій тюрмі (за іншими даними, покінчив життя самогубством).

Відзначений Золотим Хрестом Заслуги УПА (посмертно).

Немає коментарів:

Дописати коментар