неділю, 22 лютого 2015 р.

Лев Боровиковський (1806)

Український поет, фольклорист, етнограф. Опрацьовував фольклорні сюжети, звертався до народної поетики та ритміки.

Лев Іванович Боровиковський народився 22 лютого в селі Мелюшки Полтавської області в козацькій родині. Навчався в Полтавській гімназії, де вперше і зацікавився літературою. Вища освіта Лев отримує в Харківському університеті на філологічному факультеті. Тут, за допомогою свого вчителя П. Гулака-Артемовського, береться записувати фольклор, пише вірші.

Дебютним твором Льва у пресі стала поема-бувальщина «Пір’ Владіміра Великого» у журналі «Встнік’ Європи». Перші вірші були написані російською мовою, до українського Лев звернувся трохи пізніше і досяг набагато більших успіхів.

Найбільш популярним твором Льва Боровиковського стала «Маруся». Це був вільний переспів «Світлани» Жуковського. Після виходу балади у пресі, багато критики погодилися, що «Маруся» гідна називатися українською конкуренткою «Світлани». І Лев Боровиковський був визнаний новатором у своїй сфері діяльності. Він затвердив жанр літературної балади, байки-гуморески, а також інші жанри романтичної лірики.

Лев Боровиковський був прикладом для Т.Шевченка, який згодом напише безліч творів під враженням від прочитаного у Боровиковського.

Значний внесок Боровиковського у розвиток української літератури можна позначити тим, що він першим підніс красу і поетику української мови і показав, що українське слово здатне передати не тільки гумористичне, а й драматичне.

Немає коментарів:

Дописати коментар