понеділок, 2 березня 2015 р.

Запорізька "Студентська Свобода" пояснила молоді, чим небезпечний територіяльний патріотизм

27 лютого 2015 року активісти Запорізької "Студентської Свободи" Олесь Побел та Єлизавета Хассай взяли участь у засіданні дискусійного клубу, де школярі та студенти шукали правильну формулу патріотизму. Організатори акції, факультет соціології та управління ЗНУ, а також Запорізький центр патріотичного виховання, намагались донести до молоді хибну небезпечну ідею територіяльного патріотизму. Активісти пояснили присутнім, яку державну та національну небезпеку несе в собі така форма патріотизму, і гідно захистили концепцію національно-патріотичного виховання.

Школярі та студенти висловили свої думки з приводу питань, що таке патріотизм, яким він має бути, чи обов'язково бути патріотом. На щастя, переважна більшість молоді говорили про щиру любов до України і про те, що патріотичні почуття мають підкріплюватися активними діями, а не обмежуватися лише словами чи демонстративністю у вигляді носіння патріотичних стрічок та прапорців. Але лунали серед присутніх тези і про те, що не обов'язково бути патріотом, що не треба патріотичного виховання та що патріотизм має бути територіяльним без прив'язки до нації.

Представники "Студентської Свободи" брали активну участь в обговоренні, захищаючи концепцію національно-патріотичного виховання. "Бути патріотом – це значить служити власній країні та нації, віддавати їй частинку себе, бо патріотизм – це не просто слова, символіка чи вишиванка. Патріотизм – це стан душі і справжня вічна любов до рідної країни. Кожен громадянин України має бути патріотом, инакше, що він дасть своїй країні, якщо він не любить її? Треба обов'язково виховувати в українцях почуття патріотизму, відданости своїй нації", – прокоментувала Єлизавета Хассай.

Олесь Побел висловив думку, що патріотичний вчинок – це індивідуальний акт державотворення, тобто патріотизм передбачає участь громадянина в створенні держави і в розвитку нації. На його думку, неприпустимо, що в суспільстві один громадянин віддає щось Україні та українцям, а инший – не віддає Батьківщині нічого, а лише користується її благами.

Також націоналіст висловився з приводу територіяльного патріотизму, назвавши його будинком на піску. "Такий патріотизм гальмує розвиток нації та держави, він призводить до розколу суспільства та рано чи пізно – до війни. Територіяльний патріотизм розрахований на те, щоб українець перестав вважати себе українцем, щоб він перестав захищати Українську державу, традиції та все українське. Патріотизм має ґрунтуватися на національних почуттях, що забезпечить єдність суспільства і спільну для всіх мету – створення провідної держави і забезпечення розвитку нації", – зазначив націоналіст.

Прес-служба Запорізької обласної організації ВГО "Студентська Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар