пʼятницю, 15 серпня 2014 р.

Віктор Лавренчук: "На війні немає роботи із мінімальним ризиком"

Віктор Лавренчук
На блокпосту у місті Щастя на Луганщині зустрічаємося з іще одним нашим побратимом – старшим навідником мінометної батареї першої окремої бригади при механізованому батальйоні свободівцем Віктором Лавренчуком. Його бригада майже два місяці утримувала міжнародний аеропорт "Луганськ" – відбивала напади терористів.

– Війна для нас, – розповідає Віктор, – це війна на відстані. У безпосередній контакт із терористами, як, наприклад, Нацгвардія чи групи зачистки, ми не входимо. Основні наші функції – це ведення артилерійського вогню по противникові. Переважно стріляємо із закритої вогневої позиції. "Працюю" за 120-тим мінометом. Новітньою цю зброю назвати важко – зразок 38-го року, але з необхідною модернізацією вона повністю виконує свої завдання. З тієї сторони, до слова, нас обстрілюють схожою зброєю, це: 120-ті та 82-гі міномети, "Град", а також артилерія. У нашій батареї уже четверо поранених (з 50-ти. – авт.), загиблих, на щастя, немає.

– Наскільки небезпечна робота артилериста?

– На війні немає роботи із мінімальним ризиком. Коли стріляємо з міномета, нашу позицію видно за спалахами, що дає можливість терористам контратакувати. Коли нас "накривало "Градом"", то частенько вибухи лунали дуже близько і навіть міна кілька разів розривалась неподалік.

– Що для Вас найважче на цій війні?

– Я не бачу, як безпосередньо вбиваю людину чи ні, тому найважчим, мабуть, є дивитись на безглузді накази командирів.
 
– Чи змінилась українська армія за ці кілька місяців АТО?

– Швидше морально, ніж матеріально. Військові зміцніли духом, багато кому відкрилися очі на сучасну ситуацію в країні, змінився світогляд. Думаю, багато в чому відбулися зміни на краще.


Газета ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар