пʼятниця, 21 листопада 2014 р.

У Запоріжжі встановили меморіяльну дошку дітям – жертвам Голодомору 1932–1933 років

20 листопада 2014 року в місті Запоріжжі було встановлено меморіяльну дошку в пам'ять про понад 700 дітей – жертв Голодомору, які загинули у будинку немовляти у період 1932–1933 років.

Це вшанування стало можливим завдяки багаторічним зусиллям запорізького свободівця Анатолія Пенька, який розкопав цю інформацію та неодноразово звертався до місцевих органів влади з пропозицією вшанувати загиблих діточок.

"Чому я почав займатися цією справою, а тому що в нас завжди казали, що в Запоріжжі "Голодомору не було", в нас будувалися заводи, будувався Дніпрогес – це був великий будмайданчик. Але завдяки журналістові Івашевському, який оприлюднив у газеті статтю про те, що в одному з дитбудинків в період Голодомору загинула 31 дитина, я зайнявся пошуком цих дітей та цього будинку, бо "Голодомору не було", а діти чомусь загинули. Відшукавши цю будівлю, я виявив, що в будинку немовляти за адресою: Рози Люксембург 7/26 в період з 1932–1933 роки загинула не 31 дитина, а 788 дітей, які були оформлені відповідним актом про смерть. Це були малюки від 10 днів то трьох років", – зазначив заступник голови Запорізької обласної організації ВО "Свобода" з питань історичної пам'яти Анатолій Пеньок.

Немає коментарів:

Дописати коментар