четвер, 22 січня 2015 р.

У державі будь-які реформи неможливі без проведення люстрації

Незважаючи на те, що в Україні люстрація, по суті, ще і не починалась, у Мінюсті розпочали підготовку змін до закону "Про очищення влади". Підставою для коригування чинних норм стали застереження, висловлені як усередині країни, так і міжнародними експертами. Зокрема, на недоліки акта вказали у Венеціанській комісії, а Верховний Суд намагається довести неконституційність деяких положень закону.

Усі ті, хто чудово себе почував при Януковичі й непогано почуваються при Порошенку, зажадали змін до закону "Про очищення влади". Чому так сталося? А тому, що у фракції партії президента перебувають депутати, які возили на Майдан "тітушків", а зараз очолюють парламентські комітети. У команді президента є бізнесмени, які працювали з представниками режиму Януковича – Калетник, Курченко та інші.

Ці "керманичі" з совково-олігархічним менталітетом тему реформ намагаються забалакати. Логіка дуже проста: Янукович крав багато, я буду трошки менше. Янукович затискав всіх, а я ж трішки – тих, на кого ображений. Вони вважають, що їм належить красти. Адже деякі по десять років лізли до державної годівниці… Виживання для влади й суспільства – різні речі: для них це збереження можливостей збагачуватися, для звичайних людей – це виживання в буквальному сенсі цього слова.

Одвічне питання: що робити? В державі будь-які реформи неможливі без проведення люстрації. Треба системно і цілеспрямовано формувати команди патріотів-реформаторів по кожному напрямку державної політики. Для успіху реформ потрібні такі революційні "управлінці", які не просто розуміли б сенс реформ у своїй галузі, але самі були носіями реформаторських ідей, стали б рушійними силами реформ. По суті, мова йде про адміністративну реформу через люстрацію. Україні потрібні революційні реформи в усіх царинах, а не їх імітація.

Довідка: У квітні 2005 року Олег Тягнибок вніс у Верховну Раду законопроект про люстрацію. 27 березня 2014 року народні депутати України VII скликання: Олег Тягнибок, Олег Осуховський, Анатолій Вітів, Юрій Сиротюк, Левко Мартинюк запропонували до розгляду Верховній Раді України проект Закону України "Про проведення люстрації в Україні".

Віталій Подлобніков, голова Запорізької обласної організації ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар