середу, 4 березня 2015 р.

Тимур Книш: В полоні у снах приходила Хортиця…

Півроку в "деенерівських" підвалах не зламали націоналіста - запорізький свободівець мріє повернутися на фронт…

Свободівець, боєць добровольчого батальйону спецпризначення "Донбас" Тимур Книш лишень тиждень тому повернувся з полону, в якому пробув півроку. Це велика радість не тільки для його сім'ї, а й для всієї свободівської родини - так звані "деенерівці" ніяк не хотіли відпускати чи обмінювати націоналіста - обіцяли протримати іще два десятиліття. Після звільнення Тимур приїхав спершу до Києва, де зустрівся з багатьма побратимами, в тім числі з Олегом Тягнибоком, а опісля вирушив потягом до рідного Запоріжжя. Близько п'ятої години ранку запоріжці квітами та вигуками "Герой!" зустрічали цього мужнього, козацької зовнішності чоловіка. А він ледве стримував сльози… 

Тимур Книш потрапив у полон під Іловайськом - за день до того, як мав відбути додому на ротацію. Його підрозділ, який мав виводити поранених, прийняв бій - мінімальними силами спалили ворогові 6 одиниць бронетехніки. А потім їх два дні затискали в кільце… Українських полонених гнали десять кілометрів, як худобу. Далі оточили, посадили в полі, де не було ні укриття від сонця, ні їжі, ні пиття. Раптом військові розвернулися й поїхали, а на їхнє місце приїхали бандюгани… Так починалися шість жахливих місяців полону. Тимурові повсякчас товкмачили, що від нього нібито всі відреклися, а він не переставав вірити. Силі духу цього чоловіка не перестаєш дивуватися - тримався сам і морально підтримував інших. Каже, що ночами снилися рідні Хортиця та Дніпро.

Спілкуємося з Героєм телефоном - він у ці дні в рідному Запоріжжі.

- Пане Тимуре, чи був страх, коли зрозуміли, що в полоні у ворога? 

- Відверто кажучи, спершу був сильний відчай… Але було і розуміння того, що мушу все витерпіти, вистояти і вижити. Я - людина військова, це моя робота, маю підлеглих, яких зобов'язаний вивести з біди. Розумів, що від моєї поведінки, реакцій і дій залежить життя хлопців. Оце відчуття відповідальності допомогло не концентруватися тільки на собі, думати про те, що можу зробити…

- У яких умовах Вас утримували? 

- До націоналістів - ідейних людей, які пройшли Майдан, ставлення було найгіршим. У бомбосховищі створили так звану тюрму для добровольців, яким забезпечили "особливі умови перебування". Це був замкнений простір - без вікон і вентиляції, повністю наповнений людьми. Не мали де спати і чим дихати. Хліба і каші давали обмаль. Від голоду і задухи люди падали з ніг і непритомніли. Серед нас було й чимало побитих і покалічених. Їх лупцювали лише за те, що пішли зі зброєю захищати територіальну цілісність України. Людям ламали ребра і щелепи, відбивали нирки. Словом, усе в найкращих традиціях НКВД.
Останні місяці нас тримали уже в приміщенні архіву СБУ. Там були трохи ліпші умови - вентиляція, краща їжа, не таким "важким" було повітря. Але не було вікон, суцільна темрява, доволі тісно. Люди хворіли, ставалися епідемії, інфекції, після побиття в багатьох нирки боліли, з них виходило каміння, люди страшенно мучились і кричали ночами.
Скажу без перебільшення, що вижити і витримати увесь цей полон мені допомогло знайомство із легендарним сотенним УПА Мирославом Симчичем. Мав щастя спілкуватися з паном Мирославом, коли він приїздив до нас у Запоріжжя. У полоні зрозумів, що з часу 40-х років небагато змінилося. Ті самі садистські методи, тортури, допити, така ж пропаганда, шалений психологічний тиск… Мирослав Симчич ділився своїм досвідом про те, як витримати випробування і надурити ворога. Його досвід мене і врятував.

- Що це були за люди, які Вас тримали у полоні? 

- Серед тої низової ланки практично не було росіян - переважно мешканці Донбасу. Мушу визнати, що серед них більшість були, так би мовити, "ідейно налаштованими" - пішли воювати не стільки за гроші, скільки за "ідею". Отих "ідейних" я умовно поділив на три групи. Перша категорія - українофоби, які ненавидять українців і все українське, друга - прихильники російського світу. Ну і третя категорія - хлопці, які щиро вірять, що пішли воювати проти олігархії. Мені навіть смішно було… Часами здавалося, що нашу свободівську програму вибірково цитують - тільки російською мовою. Вони вірять у те, що роблять, у те, що воюють проти знахабнілих олігархів і їхніх грошей. Хтозна, якби зустрілись з ними раніше, за інших обставин, то нині, може, й вони не потрапили б в оману… Але зараз їм регулярно промивають мізки численними порціями пропаганди.

- Як відбувається оте зомбування? Звідки взялося стільки "ідейних"? 

- Російське військове керівництво регулярно "наповнює" своїх вояків необхідною ідеологічною пропагандою, крім того - невпинний потік шкідливої антиукраїнської інформації з російських ЗМІ, особливо телебачення. Там нетривалий час крутять новини, а потім ідеологічне зомбування - висновки експертів, аналіз ситуації, аргументація і все це начебто на тлі незаперечних фактів. У своїй пропаганді не гребують цинічними методами - лиш би посилити українофобські настрої. До прикладу, коли відбувався обмін полоненими - вони показово випустили з автобуса свою людину без взуття (в рукавичках на ногах) бігти по снігу і це все знімали на камеру. Потім, коли ми приїхали тим автобусом до Харкова, я перевіряв, чи не забули чогось у салоні і знайшов заховане взуття. Це тільки один приклад із безлічі - типовий елемент інформаційної війни без правил. Росіяни роблять все для того, щоб показати нас нелюдами в очах терористів, мирного населення Донбасу та Росії.

- Чи повідомляли у полоні, що з Вами робитимуть далі, чи буде якийсь обмін? 

- Спершу нас допитували різні психологи, росіяни… А потім тримали, мабуть, як заручників, але мені нічого не пояснювали. Обмежувались репліками - "уберите эту идейную сволочь".

- Як же вони довідались, що Ви - свободівець? 

- Це наслідок моєї партійної діяльності. Вони ж не бовдури - кожну людину "опрацьовують", шукають інформацію, зокрема в Інтернеті, з'ясовують, які зв'язки мав тощо. Хтось навіть спеціально приходив, аби мене упізнати. Я не бачив цієї людини, але після того вони сказали, що знають: я зі "Свободи", а тому в мене "почнуться справжні проблеми".

- Рідні знали, де Ви і в якому стані? 

- У полоні я був людиною, чия особиста справа через членство у "Свободі" була перекреслена червоною смугою. Тому мені не дозволяли контактувати бодай з кимось із рідних чи близьких. Лише одного разу хлопчина, проти якого особисто воювали в бою, дав мобільний, аби ми лише протягом півхвилини поговорили з кимсь із рідних. На цього хлопця одразу почали кричати інші "деенерівці", мовляв, ти що робиш. Він сказав, що ми достойні люди, які гідно воювали, а тому маємо право бодай повідомити, що живі і перебуваємо в полоні. Встиг сказати по телефону лише "мамо, я живий".

- Як змінилось Ваше життя після полону, як почуваєтеся, опинившись на волі? 

- Сьогодні насолоджуюсь життям - усім, що відбувається. Через півроку приїхав і бачу, як люди змінилися - вони стали нашими за духом. Спілкування з такими людьми - це і є найбільше задоволення. Радують і зміни в інформаційному просторі. Щасливий від того, що отримав можливість відновити свої сили та здоров'я, аби потім повернутися назад - у саме пекло бойових дій… 

Г. Чорна, С. Костюк. Газета ВО "Свобода".

Немає коментарів:

Дописати коментар