вівторок, 10 лютого 2015 р.

Костянтин Юрійович Пестушко

Костянтин Юрійович Пестушко
(псевдонім Кость Степовий — Блакитний)

10 лютого 2015 року виповнюється 117-річниця від Дня народження Костя Степового- Блакитного, уродженця Кіровоградщини.

Кость Степовий — Блакитний - військовий діяч, командир Степової дивізії, Головний отаман Холодного Яру.
Кость Степовий-Блакитний (справжнє прізвище Костянтин Юрійович Пестушко) народився 14 лютого 1898 року в заможній селянській родині с. Ганнівки на Січеславщині . Батьки його, крім 25 десятин землі, тримали Повітову Земську Станцію, яку його батько Юрій перейняв від Семена Павловича Пестушка — діда Костя. Мати майбутьнього отамана — Олександра, була малописьменною, а батько закінчив чотири класи церковнопарафіяльної школи. Крім Костя в родині було ще троє хлопців — Іван, Федір, Микола і троє дівчат — Поліна, Віра, Уляна (ще до 1917 року всі вони закінчили гімназію).

У Першу світову війну рядовим воював на Турецькому фронті. За хоробрість нагороджений двома Георгіївськими хрестами. Закінчив офіцерську школу в м. Горі, дослужився до офіцерського чину. В ранзі підпоручика командував ротою на Західному фронті.
З 1918 року — в Армії УНР.

У травні 1920 року створив та очолив Степову дивізію, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців. Вів боротьбу з більшовицьким режимом партизанськими методами.

Один із керівників повстання весни — осені 1920 року. Діяв на Херсонщині, Катеринославщині, в Київській губернії, зокрема на Чигиринщині, в Холодному Яру. Командував Першою Олександрійською повстанською армією. Після того, як дивізія об'єдналась із Холодноярськими збройними силами, Костя Блакитного 24 вересня 1920 року на конференції повстанців у містечку Медведівці обрано Головним отаманом Холодного Яру.

Загинув 9 травня 1921 року у Ганнівці в бою з підрозділом криворізьких чекістів. Похований у рідному селі.

Немає коментарів:

Дописати коментар